de familie Lankhorst

een familiegeschiedenis

Schoonhoven en omgeving

--Terug naar 'Naar de twintigste eeuw'--


In de f
amilielijn zijn we aangekomen bij Hendrikus Christiaan Lankhorst die geboren werd op 9 juli 1865. Hij groeit op in het Schoonhoven zoals dat hiervoor is beschreven. Van dichtbij maakt hij de controverse mee die zijn broer Johannes Laurens en Aaltje Wilhelmina Lamoree veroorzaken met hun zwangerschap. Ook Hendrikus Christiaan wordt uit de Christelijk Afgescheidene gemeente gezet in 1882. Zoals we hebben gezien sluit hij (en z’n familie) zich aan bij de Nederlands Hervormde kerk.

Hendrikus Christiaan gaat in Schoonhoven in de leer bij dhr. Corbijn. Van hem leert Hendrikus schilderen, een vaardigheid die hij de rest van z’n leven zal gebruiken. Een groot deel van z’n verder leven zal Hendrikus zich bezig houden met het lakken van rijtuigen en koetsen, maar ook met schilderen van huizen. Hij mag zich meesterschilder noemen.


In 1892, als Hendrikus 27 is, trouwt hij op 10 augustus met Arigje Spruytenburg. Zij komt oorspronkelijk uit Groot Ammers, een dorp aan de overzijde van de rivier de Lek, waar ook Schoonhoven aan ligt. Na een jaar krijgt het stel op 8 juni hun eerste kind. Het is een jongentje en hij wordt Aegidius genoemd. Een kleine vier jaar later wordt op 11 april een tweede kind geboren. Ze wordt Cornelia Elizabeth genoemd. Het gezin woont dan nog in Schoonhoven (of niet, want in de oranje map staan tegenstrijdige berichten: Schoonhoven/Willige Langerak).

Binnen enkele jaren vertrekt het gezin uit Schoonhoven en strijkt het neer in
Willige LangerakDe Nederlands Hervormde Kerk in Willige Langerak. Dit lijkt wellicht een grote verandering, maar was dat eigenlijk niet. Willige Langerak en Schoonhoven zijn dorpen die slechts 2 à 3 kilometer bij elkaar vandaan liggen. Op 1 september 1902 wordt bestek gemaakt van een nieuw woonhuis met een schilderswerkplaats. Dit huis wordt gebouwd aan de Schuttersvlucht 3, op of vlak naast de vroegere omwalling van Schoonhoven. Een half jaar later wordt op 2 februari 1903 een hypotheek van 1300 gulden, met vier procent rente per jaar, opgenomen. Waarschijnlijk is er eerst gebouwd met eigen geld en later met extra geld verder gebouwd of is met de bouw gewacht tot 1903.

In Willige Langerak worden nog twee kinderen geboren. De tweede zoon van het gezin wordt op 25 maart 1907 geboren. Er zit zoveel tijd tussen het eerste en tweede kind omdat Arigje Spruytenburg een vergiftiging had opgelopen door contact met een lijk. Het derde kind wordt Johannes Laurens genoemd. Ruim vier jaar later wordt op 26 juli 1911 een meisje geboren. Ze wordt Wilhelmina genoemd.


In Willigen Langerak is de familie actief betrokken bij het kerkelijk leven. In 1916, buiten onze grenzen woedt dan de Eerste Wereldoorlog, wordt Hendrikus koster van de Nederlands Hervormde Kerk in het dorp. Zes jaar later wordt hij ouderling. Dominee Bruyel is op dat moment de predikant in het dorp.


In 1929, vlak voordat in oktober de beursen in New York een enorme duikeling maken en daarmee een economische crisis van ongekende omvang veroorzaken, koopt het gezin in augustus een huis aan de Halve Maan. Dit huis ligt op steenworp afstand van het vorige.


In 1932, op het hoogtepunt van de internationale economische crisis, valt er in huize Lankhorst iets te vieren. Het echtpaar, Hendrikus Christiaan en Arigje, zijn veertig jaar getrouwd. Beide echtelieden hebben op dat moment al verschillende kleinkinderen en zullen er nog meer krijgen.


De inname van Nederland door Nazi-Duitsland hebben Hendrikus Christiaan en Arigje beiden meegemaakt. De bevrijding niet, al hebben ze gezien hoe het begin van het einde voor de nazi’s was ingezet. Arigje overleed op 20 januari 1944 om half twee ’s nachts; Hendrikus Christiaan 3 maanden later op 27 april om acht uur ’s ochtends. Beiden worden in Schoonhoven begraven.


-- Terug naar boven--

--Naar 'Van Willige Langerak naar Benschop'--


de geschiedenis van de familie Lankhorst uit Kampen